BIHUB PATH

25 agost, 2020

L’ESTADI AMB MENOR PETJADA DE CARBONI MAI CONSTRUÏT

Impacte social
Instal·lacions Intel·ligents

APUNTA’T AL CERTIFICAT EN GESTIÓ D’INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

unir-se ara
318K

Hi ha dues coses que el president del Forest Green Rovers no accepta en el seu club de futbol: que els jugadors mengin carn vermella, o que la puguin comprar els fans a l’estadi. Però el veganisme és tan sols una de les filosofies que Dale Vince ha abraçat amb fervor. L’altra és la seva absoluta aposta per l’ecològic. L’empresa que va fundar als anys noranta, Ecotricity, produeix el 100% de la seva energia amb fonts renovables per proveir als seus clients a Gran Bretanya. Apassionat de l’esport, ha convertit l’estadi del Forest Green FC en un laboratori d’experimentació per aconseguir un edifici amb el menor impacte mediambiental, traslladant les seves troballes a la resta de la societat. Ara anirà més enllà, convertint la seu del club en el primer estadi construït enterament amb fusta, i per tant en l’edifici esportiu amb menor petjada de carboni mai construït.

Aquesta és almenys la categòrica afirmació de la famosa arquitecta Zaha Hadid, l’estudi de la qual va guanyar el concurs internacional per realitzar el nou EcoPark. En correspondència amb les seves paraules, “tres quartes parts de l’impacte de carboni d’un estadi de futbol prové del formigó que s’utilitza per erigir-lo.” És una equació quasi impossible de solucionar: el material per excel·lència de la construcció és molt poc ecològic, a causa de l’energia que es necessita per a la seva obtenció a partir de les matèries primeres, i la gran quantitat d’aigua que es precisa per processar-lo. Però a la vegada fa més de cent anys que proporciona solucions estructurals òptimes a l’arquitectura. Substituir-lo, com en aquest cas, per fusta, obliga a fer que les bigues estiguin molt més pròximes entre si i estableix límits al disseny de l’edifici.

L’estudi ha demostrat que aquestes carències no tenen per què afectar un estadi. El disseny de la graderia, molt fluid, garantirà una òptima visió a tots els assistents, amb una separació de tot just cinc metres entre la gespa i la primera fila de seients. Entrades, accessos i espais per a instal·lacions accessòries com els food courts són similars a les de qualsevol altre estadi. Projectat per a 5.000 espectadors, permetrà ampliacions futures fins a doblar aquesta capacitat. L’ús de la fusta, procedent de boscos sostenibles, ni tan sols es limita a l’estructura: sòls, grades, seients i la resta d’elements de l’EcoPark estaran fets íntegrament d’aquest material.

Però l’interessant d’aquest estadi no és només el seu projecte arquitectònic, sinó el repte de gestió plantejat a l’equip directiu del club. El desafiament va ser triple: respondre a les aspiracions del president, complir amb les exigències del comtat de Gloucestershire i de la ciutat de Sprout on es troba, i fer el projecte econòmicament viable. Dificultats que expliquen per què Zaha Hadid va guanyar el concurs el 2016 però el Forest Green no va obtenir la llicència de construcció fins a finals de l’any passat.

La primera dificultat va ser la dimensió del mateix projecte. L’EcoPark respon al modern concepte d’estadi integral, abastant tant l’edifici on tindran lloc els partits, com també un centre de ciències de l’esport, instal·lacions per a entrenaments, i un parc empresarial destinat a empreses tecnològiques verdes, amb oficines comercials i industrials construïdes de forma sostenible. El conjunt farà rentable l’estadi tant en els matchdays com en la resta dels dies de l’any. Una idea ambiciosa que va xocar amb l’alcaldia de la ciutat de Strout, seu del club.

La tradició de llicències urbanístiques a Gran Bretanya exigeix que qualsevol projecte, des d’un habitatge a un estadi, rebi l’aprovació majoritària dels veïns. Les cinc mil localitats i el parc empresarial podrien suposar, especialment en dies de partit, embussos a la propera autovia M5 i per tant inconvenients si el Forest Green no gestiona adequadament el pàrquing i els accessos. D’altra banda afronta el repte d’erigir un estadi al voltant de les AON, Areas of Outstanding Natural Beauty. Zones d’especial protecció paisatgística que pretenen mantenir intacte l’aspecte del tradicional camp anglès. Calia convèncer, per tant, l’ajuntament i els veïns que no els saturarien la ciutat en els dies puntuals de partit i tampoc col·lapsarien les carreteres de forma permanent amb el parc empresarial. I a més al comtat de Gloucestershire on el mateix estadi no atemptaria contra la protecció paisatgística de les AON que envolten Strout.

La negociació s’ha portat a terme al llarg de tres anys, escoltant les demandes de la ciutat i mantenint a la vegada el pla original, introduint modificacions. El treball ha exigit arribar a acords amb les autoritats i traslladar les seves demandes a l’estudi d’arquitectura. Finalment s’ha aconseguit una solució que acontenta a tots acceptant una modificació d’envergadura: la coberta de l’estadi ha passat de ser opaca a transparent. La típica estructura amb forma de vela que caracteritza els estadis moderns, el màxim exponent dels quals és el “globus” que rodeja l’Allianz Arena de Munic, permetrà veure-hi a través quan es mira a l’EcoPark des de la distància, respectant l’aspecte del paisatge.

El pròxim repte, que es realitzarà en el termini d’un any, serà començar a gastar els 100 milions de lliures que costarà el projecte. Però el més difícil està fet, i demostra que ara com ara la construcció o reforma dels estadis esportius no es limita a erigir edificis, sinó a gestionar un conjunt de recursos i interessos des d’una visió global.

 

Martín Sacristán

NOTES RELACIONADES

¿VOLS SABER MÉS?

  • SUBSCRIU-TE
  • CONTACTE
  • APLICAR

ESTIGUES AL DÍA AMB LES NOSTRES NOVETATS

Tens preguntes sobre Barça Universitas?

  • Startup
  • Investigador
  • Corporatiu

Si us plau, completa els camps:

Si us plau, completa els camps:

Si us plau, completa els camps:

El Formulari ha estat enviat amb èxit.

Si us plau, completa els camps:

Si us plau, completa els camps:

Si us plau, completa els camps:

El Formulari ha estat enviat amb èxit.

Si us plau, completa els camps:

Si us plau, completa els camps:

Si us plau, completa els camps:

El Formulari ha estat enviat amb èxit.